Zeytin hasat festivali 16-17 Kasım, “Gün birlik olma günüdür”
Haber: Mustafa TUNÇ
Milas'ımızda bu yıl onuncusu düzenlenecek olan ‘Zeytin Hasat Festivali’ bilgilendirme toplantısı ilçemiz basın mensuplarına verilen sabah kahvaltısı eşliğinde festivalin amacı ve içeriği hakkında bilgilendirildi. Toplantıya Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlu, Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan Kaymakam Mustafa Ünver Böke şu vurguları yaptı; "Geleneksel hale gelen ve bu yıl onuncusunu yapacağımız ‘Milas Zeytin Hasat Festivali’ şimdiye kadar yapılanların en iyisi olacak. Eksikliklerimizi görerek her yıl daha da güzelini yapacağız. Bu konuda hazırlıklarımız devam etmekte. Programımız netleşmekte. Çok güzel bir festival olacak. Bu konuda ekip olarak yoğun çalışmalarımız devam etmektedir. Festivalin amacı zeytin ve zeytinyağımızı uluslararası platformlarda bir basamak daha öne çıkmasını sağlamaktır" dedi.
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; "Milas zeytinciliği ve Milas zeytinyağı ülkemizin birçok yerinde markalaşmış durumda ama bu durum Milas için yeterli değil. Milas'ımızın ünlü Memecik Zeytini ve zeytinyağını ülkemizin sınırlarının en ücra köşesinde oturan vatandaşımızın tanımasını ve yurtdışı olan Avrupa ve dünya ülkelerinin tanıması açısından onuncusunu düzenleyeceğimiz ‘Milas Zeytin Hasat Festivali’nin önemi çok büyüktür. Yurt dışından bazı belediye başkanları ve iş adamlarını davet ettik gelecekler. Milas'ımızı gezdirip tanıtacağız. İş adamlarımızla tanışma fırsatı bulacaklar. Bu festivalin amacına uygun olması için önceleri olduğu gibi dışarıdan satıcıya, şarküteriye yer vermedik. Kendi esnafımıza yer vereceğiz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları olan gıda ve esnaf odalarına çok görev düşmektedir. Esnafları ikna edip festivali stant açmalarını sağlamaktır. Değilse dışarıdan komitemize müracaat eden çok esnaf var. Bunları almak zorunda kalırız çünkü festivalin festival gibi olması için dolu dolu olması gerekir. İlçemizde 90'a yakın zeytinyağı sıkma tesisimiz var. Bu tesis sahiplerinden bu festivale duyarlı olup sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu festival zeytin üreticilerimizin ürünlerinin daha fazla değer kazanması, zeytin sıkma tesislerinin de daha çok gelir elde etmelerinin önünü açmaktır. Onlar da taşın altına ellerini koymalılardır. Ayrıca ilçemizin ekmeğini yiyip suyunu içip vergisini başka şehirlerde ödeyen ilçemizin köyden mahalleye dönen yerleşim alanlarında madenlerini çıkarıp tozunu o güzergahta bulunan vatandaşımın bahçesine, tarlasındaki zeytinlerinin üzerlerine tozunu bırakan, bu tozların havaya karışması ile halkımıza solutan, o güzergahtaki yolları bozan ve yaptırmayan maden firmalarına da buradan sesleniyorum Milas'ın ekmeğini yiyip, suyunu içiyorsanız paralarınızı da buradan kazanıyorsunuz. Yıllardan bu tarafa Milas'a hiçbir katkınız yok. Milas için yapılacak olan ne bir faaliyette ne de bir etkinlikte ellerinizi bir taşın altına koymuyorsunuz. İlçemiz için hiçbir katkınız yok, ilçemizin madenlerini çıkarıp servetinize servet katıyorsunuz, ama bu ilçe için hiçbir katkı yapmıyorsunuz. Şunu iyi bilsinler ki Milas için hiçbir katkı yapmadıkları sürece bu devranın böyle gitmeyeceğini bilsinler. Eğitimde, etkinliklerde, festivallerde yoklar. Bozdukları yolları yapmazlar, halkımızın üzerlerine tozlarını savurtururlar, halkımız bunların yüzünden bir çamaşırını dışarı seremez, bahçesine bir sebze dikemez. Havanın oksijenine zarar verirler ama Milas için bir yaraya merhem olmazlar. Bizler Milas halkı için çalışıyoruz, halkımız için varız. Ve Milas halkının daha müreffeh yaşaması için çalışıyoruz. Bu maden firmaları da bu çalışmalara destek olmaları gerekir" dedi.
Tarım İlçe Müdürü Ali Parlu da ilçede zeytin üretimi, zeytinyağı sıkımı, zeytinyağının yeni yeni şişeleme yapılmaya yönlendiğini, son 5 yıldır şişeleme yapan firmaların sayısında büyük artışların olduğunu bunun üzerine 5 yıldan bu tarafa yoğun bir şekilde çalışmalar yapıldığını anlattı.
Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül yaptığı kısa konuşmada STK'ların ve iş adamlarının böyle festivale destek olup katkı sağlamaları gerektiğini, bu festivalin 7'den 70'e küçük esnafından büyük tüccarına işadamına ve her esnafımıza yararının olacağını, STK başkanlarının anlatması lazım. Bu festival Milas'ın daha fazla tanıtımı için yapılan festivaldir dedi.
Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar da Milas ve Milas çiftçimiz için yapılan ve yapılacak olan etkinlik ve festivallerin arkasındayız. Her konuda destek oluyoruz, olacağız dedi.
Konuşmalardan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladılar ve basın mensuplarına daha çok iş düştüğünü, Milas ve Milas üreticisi için yapılan ve yapılacak her etkinliği iyi niyet çerçevesinde duyurmaları aksi bir durum olduğu zaman Milas'ta yaşayan her kesime zarar verildiğini ifade ederek hatırlatma gereği duydular; "Gün birlik olma günüdür" dediler.
Çekilen hatıra fotoğraflarından sonra kahvaltı sona erdi.