Milas’ta bir tek Karya medeniyeti yok “Kodopo Medeniyet” de yaşamış

Haber: Mustafa TUNÇ

Milas tarihi kültürü yönünden çok zengin bir şehir, nereye kazma vursan tarih ve medeniyetler fışkırıyor. Bu nedenle 1939 yılında bakanlar kurulu kararı ile Milas'ın merkezi şehir dışına alınarak merkezde kazı çalışmaları yapılarak tarihi gün yüzüne çıkarıp burasının bir Efes Antik Kenti’ne dönüştürülmesi düşünülerek karar alınmış ama her ne hikmetse uygulamaya geçilmemiş. Bu nedenle ilçenin merkezlerinde inşaat yapmak çok sıkıntılı…

Milas'ta Karya Medeniyeti’nin yaşadığı aşikar. Burada "Kodopa" isminde bir medeniyet daha yaşamış. Bundan 14 yıl önce Ören bölgesinde kök boya halıcılığı ile ünlü Bozalan Köyü’ne gittim. O dönem muhtar Mümtaz Bey vardı. Kendisi ile görüşürken şunu söyledi; “Köyümüz halısı ve tarihi ile ünlü bir köy ama bir turizme kazandıramadık. Köyümüzün üstü tarihi mezarlar ve eserlerle dolu. Elin ecnebileri buralara gelip çalışmalar yapıyorlar, bizim kültür bakanlığımızdan ve Milas Müze Müdürlüğü’nden tık yok. Ben Ören yerlerini gezerken şu taşı buldum üzerinde anlamadığım o dönemde yazılmış yazıtlar var. Bu taşı sana vereyim müze müdürlüğünde bir inceletiver” dedi.

Ben de 30 cm uzunluğunda 25 cm eninde 15 cm kalınlığındaki taşı aldım Milas müzesine getirerek o dönem müze müdürlüğü yapan Erol Bey'e verdim. Erol Bey inceleme sonucunda beni aradı; “Taşın bulunduğu yerde 'Kodopa' diye medeniyet yaşamış. Taşın üzerinde bu medeniyeti ve bu medeniyete ait bilgileri yazmakta” dedi. O günden bugüne bu medeniyetin olduğu bölgede hiç çalışılmadı. Tarih talancıları tarihi talan etmeye devam ediyorlar. Yurt dışından gelenler buraya sahip çıkmaya çalışırken Milas Müze Müdürlüğü'nün hiçbir çalışma yapmaması esef vericidir. Bu köye turizm kazandırılamaz mı?