Belediye Meclisi’nin Görev ve Yetkileri
Haber: Mustafa TUNÇ
Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
Norm kadro konusu 5272 sayılı Belediye kanunu norm kadro ve personel istihdamı başlıklı 49 madde ile ilgilidir. Önemi itibarıyla 49 maddenin ilgili bölümleri aşağıya çıkartılmıştır. Norm kadro ilke ve standartları İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Bu ilke ve standartlar çerçevesinde norm kadro çalışmasını yapar veya yaptırır.
Bu konu ile ilgili çalışmalar halen İçişleri Bakanlığı ve devlet Başkanlığı tarafından müştereken sürdürülmekte olup, çalışma sonuçlandırıldığında norm kadro ile ilgili olarak ihdas, iptal ve değiştirme işlemleri meclis kararı ile yapılacaktır.
Belediye tarafından çıkar yönetmelikleri kabul etmek.
Yürürlükte bulunan yasalara aykırı olmamak kaydıyla yönetmelik çıkarma yetkisi belediye meclislerine verilmiştir. Zabıta yönetmeliği sıhhi zabıta disiplin Amirliği Yönetmeliği sicil amirleri yönetmeliği madde para cezaları yönetmeliği arşiv yönetmeliği eğitim gibi Meydan cadde sokak, Park tesis ve benzerlerini ad vermek Mahalle kurulması, kaldırılması birleştirilmesi adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek beldeyi tanıtıcı amblem flama ve benzeri etmek adı geçen fıkra hükmü 5272 sayılı Belediye kanununun ad verme tanıtıcı amblem ve flama kullanımı başlıklı 81 maddesi ile ilgilidir. Madde metni ise aşağıda çıkartılmıştır. Cadde Sokak Meydan Park tesis ve benzerlerini at verilmesi ve belgeyi tanıtıcı amblem flama ve benzerlerini tespitine ilişkin kararlarda belediye meclis üye tam sayısının Salt çoğunluğu bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu Kararı alınır. Bu kararlar Mülki İdare amirinin onayı ile yürürlüğe girer denilmektedir. Bu nedenle cadde sokak Park tesisi ve benzeri yerleri at verilmesi meclis kararı ile mümkündür. Ancak meclis Salt çoğunluğu ile bunların değiştirilmesi meclisin üçte iki çoğunluğu ara mülki amirin onayı ile yürürlüğe girecektir.
Mahalle kurulması kaldırılması birleştirilmesi de belediye kanunun 9. Maddesinde açıklanmıştır. Buna göre Belediye sınırları içinde Mahalle kurulması kaldırılması birleştirilmesi bölünmesi adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi Belediye Meclisi'nin kararı ve Kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur. Belediye sınırları içinde kurulması kaldırılması birleştirilmesi veya bölünmesi meclis kararı Kaymakamın görüşü valinin onayı ile yapılacaktır.
Diğer mahalli idarelerde Birlik kurulmasına kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek belediyelerimizin kurmaları kurulmuş birliklere katılmaları veya ayrılmaları meclis kararı ile olacaktır.
Ayrıca birliklerle ilgili olarak 11 06 2005 tarih ve 25842 sayılı resmi gazetede 5355 sayılı mahalli idare birlikleri kanunu yayınlamış ve aynı gün yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kanunun 4. Maddesi kuruluş ise Aynen şöyledir. Korunmuş bir Birliği üyelik üye olmak isteyen mahalli idare Meclisi'nin kararı ve Buna dayalı başvuru üzerine Birlik Meclisi kabulü ile olur ayrılmada ilgili mahalli idare Meclisi kararı yeterlidir. Yurtiçindeki ve İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışında belediyeler mahalli idare birlikleri ile karşılıklı işbirliği yapılmasına kardeşkent ilişkileri kurulmasına ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür-sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine Bu çerçevede arsa bina ve beceri testleri yapma yaptırma kiralama veya tahsis etmeye karar vermek.
Bu fıkra hükmü ile yurtiçinde veya yurtdışında kardeşkent ilişki kurabilme yetkisi belediyelerimize verilmiştir. Konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 07 04 2005 tarih ve B050MAH-0650002/86580970 sayılı genelgenin yurt dışı ilişkiler bölümü fıkra hükmü ile ilgili olduğu için aşağıda aynen alınmıştır.
Belediyeler Belediye Meclisi'nin kararına bağlı olarak görev alanı ile ilgili konularda faaliyet gösteren uluslararası teşekkür ve organizasyon kurucu üye veya üye olma da veya yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve hizmet projeleri geliştirmede veya Kardeşkent ilişkisi kurma da bakanlığımızdan izin alacaklar ve aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler ile müracaat edeceklerdir.
Yurt dışında bir belediye ile kardeş Kent ilişkisi kurulmasında ilgili Belediye Meclisi'nin kararı kardeşkent ilişkisi kurulacak olan kent hakkında bilgi ve kardeşkent ilişkisinden beklenen faydaların neler olduğu kardeşkent ilişkisi kurulurken kardeşkent protokollerde imzalanacak sa ilgili protokolleri metni.
Uluslararası kuruluşlara üye olacaksa ilgili Belediye Meclis kararı üye olunacak uluslararası kuruluşun ana statüsünü metni ile tasdikli Türkçe çevirisi üyelikten beklenen faydalar üyelikte bir katılım payı veya aidat ödenecek ise miktarı ile Belediyenin en son kesin hesap özeti uluslararası kuruluşlarla birlikte eğitim ve kültür faaliyetleri yürütülmesi ve festivaller düzenlemesi halinde uluslararası kuruluş hakkında bilgi ve ilgili bezin meclis kararı belediye başkanları ve belediye temsil eden heyetler yurt dışındaki faaliyetleri devletin dış politikasına ve Uluslar anlaşmalara uygun olarak yürütülecektir. Ayrıca yurt dışına çıkış amacı süresi ve program hakkında bakanlığımıza iletmek üzere önceden ilgili valiliğe bilgi verecektir.
Yurtiçindeki belediyeler arasında kardeşkent ilişkisi ilgili belediyelerin karşılıklı meclis kararı ile kurulabilecektir.
Yurtdışında kardeşkent ilişkisi kurmak veya uluslararası kuruluş üye olmadan Bakanlığın yukarıda belirtilen genelge hükümlerine uygun olarak belediyelerimizin hareket etmeleri gerekmektedir.